Cunoaste-ma asa cum sunt


Olteanu Cosmin (n. 25 august 2000, Onești, județul Bacău) este un teolog, antreprenor, politician și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susținător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România.

Este cunoscut pentru numeroasele acțiuni civice derulate în ultimii ani care vizează apărarea și promovarea drepturilor omului și în special apărarea libertății de exprimare și a libertății de gândire, conștiință și religie a fiecărui cetățean, indiferent de convingerile sau credințele acestuia, respectarea principiului democratic al separației puterilor în stat și respectării valorilor democratice și laice, sau respectarea dreptului de a alege și de a fi ales.

„Sunt omul care a sfidat orice NORMĂ cu cap și a reușit, sfidându-și condiția să ajungă un om de succes, în ciuda tuturor celor ce au dorit să eșuez. Eu sunt OLTEANU COSMIN, activist civic, ONG-ist și OM. Eu sunt cel care a fost un anti-model pentru egoiști și un tată pentru cei discriminați, orfani și handicapați ai unui sistem vitreg. Un om, o inimă, un gând și un UNIVERS. Definiția mea e minus ori minus dă plus, iar asta și am făcut.”

Cuprins
1. Viață personală
2. Opinii politice
3. Activitate
4. Referințe

Viață personală

Olteanu Cosmin s-a născut în Onești, județul Bacău, pe 25 august 2000. Născut dintr-o familie ce a decedat la imediata lui naștere, acesta a fost preluat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău și plasat într-o familie de asistenți maternali profesioniști din municipiul Onești, județul Bacău, unde a domiciliat până la împlinirea vârstei de 12 (douăsprezece) ani.

În 2014, și-a făcut debutul în opinia publică în urma scandalului provocat de Antena 1 și alte televiziuni din România ce au scris despre el că a săvârșit diverse acte de racolare a unor tineri în covanul păgân pe care acesta îl conducea sub egida Organizației Joy of Satan.
În 24 iunie 2016 a pus bazele primei organizații ce promovează interesele comunității păgâne din România și anume Asociația Mișcarea Neopăgânilor din România (actual THE NEW PAGAN DAWN). În Asociația TNPD, acesta dezvoltă o serie de proiecte ce promovează gândirea critică, nonconformismul, libertatea de exprimare, drepturile omului. Astfel acesta dezvoltă campanii de informare cu privire la cultele păgâne, propune proiecte legislative în Parlamentul României, participă la diverse dezbateri televizate, inițiază programe de cultură și educație în spiritul valorilor democratice și acordă asistență juridică persoanelor discriminate, cât și inițiază diverse acțiuni în instanță îndreptate împotriva celor ce aduc atingere vieții private sau valorilor umane în care aceștia cred.

Olteanu Cosmin a urmat cursurile Comparative Theologician Studies din cadrul Universal Life Church Canada până în 2016, studii universitare.

Olteanu Cosmin este într-o relație cu un bărbat, Cîșlaru Adrian, tânăr pasionat de surprinderea Universului in ipostaze unice.

Opinii politice

Olteanu Cosmin consideră inacceptabilă coalizarea dintre politicieni și Biserică, în ciuda faptului că în România este statuat principiul separării dintre Biserică și Stat.

Activitate

Între anii 2016-2017 a fost reprezentantul elevilor din funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Bacău, funcție la care mai apoi a renunțat în urma unei controverse.

Fondează Asociația Mișcarea Neopăgânilor din România (actual THE NEW PAGAN DAWN), în 2016, cu scopul de a promova valorile culturale primordiale ale poporului din spațiul fostei Dacii (carpato-danubiano-pontic). Sub mandatul de președinte dezvoltă o serie de activități menite să schimbe felul în care oamenii privesc comunitatea păgână, religia și respectul față de drepturile omului și persoanele defavorizate. Colaborează în regim de parteneriat cu persoane publice din România și organizații în interesul luptei sale pentru drepturile omului. Participă începând cu fondarea Asociației TNPD la o serie de dezbateri televizate, cât și interviuri în presa scrisă românească și internațională, unde raportează situația prezentă a României și vorbește despre reușitele și planurile sale în materie de drepturile omului.

În 2017 participă alături de Grupul Parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România la modificarea LegiI 272/2004 ce reglementează drepturile copiilor inițiat de un senator, Vlad Alexandrescu.

Din 2018 este jurnalist la și la 2 (două) reviste Pov21 și ROPăgânism. Olteanu Cosmin susține proteste ale cetățenilor din capitală și din alte localități față de o serie de abuzuri ale autorităților centrale sau locale, precum Roșia Montană. Publică articole în reviste precum Blasting News USA (ediția engleză), Revista POV21 și Revista ROPăgânism.

In Noiembrie 2018 devine consilier parlamentar onorific im cadrul Partidului Social Democrat la deputat de București, Petre Florin Manole, unde va activa pentru o perioada de 8 luni de zile. Acesta propune legea parteneriatului civil (lege respinsă de Camere), legea antibullying (publicată și cu efecte legale), legea împotriva terapiei de conversie (in lucru), revizuirea OG 137/2002 împotriva discriminării etc. In activitatea sa a propus și a lucrat alături de specialiști in economie și FINTEC la legalizarea criptomonedelor și a IFN-urilor ce fac tranzacții cu alternative ale Bitcoin.

In 2019 își da demisia in luna Februarie din Partidul Social Democrat și la o luna distanță se inscrie in cadrul PRO ROMÂNIA București Sector 3, ca mai apoi in Septembrie 2019 sa devină președintele organizației de tineret a PRO ROMÂNIA Maramures, functie detinuta pana la alegerile din 16 octombrie 2019, unde acesta nu a fost reales. Lui i se datoreaza infintarea organizatiei judetene de tineret a PRO Romania Maramures, cat si infintarea primului departament pe probleme de minoritati si diversitate culturala.

In 2019, acesta e admis la Facultatea de Teologie Ortodoxa Pastorala din cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca.

Din 8 ianuarie 2020 este moderator la postul de radio Radio YOUPAGAN, administrat de Asociatia THE NEW PAGAN DAWN prin intermediul licentei Spreaker Broadcast Network.

Datorită unor conflicte ajunge să iși dea demisia la 1 iulie 2020 din cadrul PRO România. Incercările de subjugare a autonomiei organizației de tineret a PRO România Maramureș, cât și votarea anumitor proiecte vădit indreptate impotriva comunităților necreștine ii vor determina acest act.

Galerie foto

Referințe

[1]Interviu cu teolog, Cosmin Olteanu – august 2018 la AS TV în emisiunea POV21 cu Denisa Lorena, în calitate de prezentator TV
[2]Articol din Revista POV21 din 19.07.2018 – Vocea comunității păgâne-în sfârșit reprezentată
[3]Interviu cu fondatorul primei asociații păgâne din România, Olteanu Cosmin la BlastingNews US în 02.01.2018
[4]Articol din REVISTA NRDO scris de prof. av. Emil Moise în 31.03.2018 ce trata cazul lui Olteanu Cosmin în priviința sesizării anumitor aspecte ilicite de la Colegiul Henri Coanda Bacău
[5]Radiografia comunității LGBTQ din Bistrița într-un articol semnat de Denisa Epure pentru Stiri de Bistrita cu Cosmin Olteanu
[6]Interviul televizat cu Olteanu Cosmin în data de 13.09.2017 pe PRAHOVA TV, emisiunea Generatia lui John cu John Cristea, prezentator TV^ POV21. „Discutăm cu și despre comunitatea păgână din România”.

^ Denisa, Lorena (19.07.2018). „Vocea comunității păgâne-în sfârșit reprezentată”. POV21.

^ Doodle, Jason (02.01.2018). „Interview with founder of first pagan association from Romania”. Blasting News.

^ Emil, Moise (31.03.2018). „Cazul elevului Cosmin Olteanu” (PDF). REVISTA NRDO.

^ Epure, Denisa-Lorena (13.08.2018). „Unde sunt homosexualii din Bistrita? Comunitatea gay exista, dar sta pitita la umbra propriilor temeri”. Stiri de Bistrita

^ Generatia lui John. „https://www.youtube.com/watch?v=HfEWQmTurEU”.